header banner
Default

Slår alarm om populære drikkevarer: – Kan påvirke leveren


Sports- og energidrikkene til Prime har vært flittig omtalt i norske medier over en lengre periode. Barn og unge ser ikke ut til å få nok av drikken og er det en butikk som får inn et parti – ja, så rives det ut av hyllene.

Da godteributikk-kjeden Fast Candy i Oslo fikk inn 1000 flasker med de edle dråpene i fjor, ble samtlige flasker revet vekk på ti minutter. Dette til tross for en stykkpris på 149 kroner og begrensninger på kun ett produkt per kunde.

Prime er en serie sportsdrikker. Bak merkevaren står noen av verdens største YouTube-stjerner, Logan Paul og KSI.

«Med dristige, tørsteslukkende, forfriskende smaker – som skal hjelpe deg å fylle opp energilagrene, så gir Prime den perfekte boosten», heter det i omtalen av produktserien.

I sortimentet har Prime en rekke produkter. Én serie er energidrikker og en annen er sportsdrikker.

Populariteten til Prime er ikke noe særnorsk fenomen. Det samme er tilfelle i vårt naboland Danmark. Tirsdag gikk helsemyndighetene ut og advarte mot den amerikanske produsenten.

Les ogsåSelger populær drikke på Finn: – Det er ikke billig for sukkervann med smak
VIDEO: 10 Warning Signs That Your Liver Is Toxic
Dr. Sten Ekberg

– Kan skade leveren

VIDEO: Drikkestopp
Kevin Boine - Topic

Fødevarestyrelsen, tilsvarende Mattilsynet i Norge, skriver i en pressemelding at de har opplevd et ras av henvendelser fra bekymrede foreldre.

De skriver at drikkene enten har et for høyt innhold av koffein eller vitamin A.

– Hvis en produsent som Prime tilsetter mer vitaminer, mineraler, aminosyrer eller koffein enn det som er tillatt, så er det en risiko for forbrukeren.

Videre skriver de at noen drikker fra Prime har et høyt innhold av vitamin A, noe man vanligvis får i seg nok av gjennom kosten.

– Et for høyt inntak av vitamin A kan skade leveren på lang sikt, skriver Fødevarestyrelsen.

Les ogsåForbrukerrådet vil ha aldersgrense på energidrikk
VIDEO: Verisure Norge - Boligalarm med sjokksensor
VerisureGroup

Overskrider maksgrensen for koffein

VIDEO: SEKTOR ALARM
Rakkere - Topic

Det er ikke bare innholdet av vitamin A som er for høyt i noen av Prime-drikkene. I enkelte av drikkene er også koffeininnholdet så høyt at det kan gi skader på kort og lang sikt, skriver de.

– I noen av Primes energidrikker er koffein tilsatt i mengder som langt overstiger 32 milligram koffein per porsjon. 100 ml, som er tillatt i energidrikker, slår danske myndigheter fast.

De samme koffeingrensene er gjeldende i Norge, så det vil si at enkelte av Prime sine drikker også har et koffeininnhold som overskrider det som er lovlig her til lands.

Nettavisen har kontaktet Mattilsynet for å høre hva de tenker om Prime sine produkter. De opplyser at de i skrivende stund foretar egne vurderinger av produktene.

– Vi deler andre lands bekymring, og gjør nå våre egne vurderinger av disse produktene, sier pressevakt i Mattilsynet, Lars Skjegstad til Nettavisen.

Les ogsåHelt borte fra butikkhyllene: Selger én boks for 2500 kroner

Selges ulovlig

VIDEO: SOS-alarm fra kvinne
VerisureGroup

Danske Fødevarestyrelsen påpeker de at salget av drikkevaren er ulovlig i henhold til dansk lov. Produktet med tilsetningsstoffer må nemlig gjennom en helsefaglig godkjenningsprosess, noe som ikke har vært tilfelle med Prime-drikkene.

– Hvis et produkt ikke er registrert, er det ulovlig å selge i Danmark, sier enhetsleder Henrik Dammand Nielsen ved Fødevarestyrelsen i en pressemelding.

Sources


Article information

Author: Kevin Moore

Last Updated: 1697807404

Views: 1098

Rating: 4.4 / 5 (107 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kevin Moore

Birthday: 1965-10-09

Address: 486 Olivia Parkways, East Benjaminfurt, CA 40343

Phone: +3956845125035789

Job: Virtual Reality Developer

Hobby: Skiing, Origami, Puzzle Solving, Amateur Radio, Lock Picking, Board Games, Chocolate Making

Introduction: My name is Kevin Moore, I am a unswerving, forthright, spirited, brilliant, tenacious, fearless, priceless person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.